Riek Bakker advies portret

 

"Na mijn middelbare school wilde ik graag naar de Rietveld Academie. Ik wilde binnenhuisarchitect worden. Om op de Academie te komen moest je toelatingsexamen doen. Ik prepareerde me op mijn manier zo goed mogelijk. Ik maakte mezelf wegwijs in de architectuur en alles wat daar mee samenhing. Thuis mocht ik allerlei verbouwinkjes doen en kamers herinrichten, dat vond mijn moeder niet alleen goed, ze deed er vrolijk aan mee. Op de Rietveld Academie kwam ik niet. Ik moest een model tekenen van een dame maar daar bracht ik niet veel van terecht. Ik ging in Boskoop naar een HBO voor tuin- en landschapsarchitectuur en daar leerde ik alles waar ik mijn hele professionele leven op heb gebouwd. Ook leerde ik tekenen. Dat ging me goed af, ik vond en vindt het nog steeds heerlijk om te doen."

Na haar opleiding ging Riek Bakker aan de slag bij Bureau Zandvoort, een stedenbouwkundig bureau waar de eerste kiem werd gelegd voor integraal werken, tussen en met verschillende vakdisciplines.
 

Later richtte zij samen met Ank Bleeker bureau Bakker en Bleeker op. Zij sleepten in 1982 een prestigieuze prijs in de wacht: de Parc de la Vilette. Hun werk in Rotterdam was een combinatie van stedenbouw, landschapsarchitectuur en inrichting van het openbaar gebied. In die tijd kwam participatie hoog in het vaandel, iets wat tot vandaag onveranderd is gebleven bij Riek Bakker.

In 1985 vroeg de gemeente Rotterdam Riek Bakker in de stad te komen werken als directeur Stadsontwikkeling.  Daar hoefde ze niet lang over na te denken. Onder leiding van Bram Peper werd het Nieuwe Rotterdam opgericht. Er kwam ruimte voor ruimtelijke en economische ontwikkeling van de stad. De Kop van Zuid werd aangepakt, iets wat eerder niet mogelijk was geweest.
Naast haar vaktechnische kennis en kunde, haar ervaring in omgang met politieke en bestuurlijke partijen, zette zij haar stokpaardje in: participatie. Participatie van de mensen op Zuid. De resultaten van deze enorme samenwerking waren ernaar met de Erasmusbrug als absoluut hoogtepunt. Op Koningsdag 2015 onderscheidde burgemeester Aboutaleb Riek Bakker met Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw, met als motivatie: “zonder u, mevrouw Bakker, waren de Kop van Zuid en de Erasmusbrug er niet gekomen”.
 
Via haar later opgerichte bureau BVR ging Riek Bakker in heel Nederland aan de slag. Zij werd bekend vanwege haar betrokkenheid, inzet, overtuigingskracht, onverschrokkenheid en unieke wijze van aanpak. Een authentieke bruggenbouwer. Zij schreef boeken, deed ontelbare lezingen en werd hoogleraar in Eindhoven om haar studenten te onderwijzen in haar integrale manier van project- en gebiedsontwikkeling.
 
Tegenwoordig werkt zij vanuit haar bureau Riek Bakker Advies aan verschillende projecten. Nooit alleen, altijd samen met medewerkers van opdrachtgevers, collega’s, bewoners en overheid. Haar uitgangspunt is en blijft het bij elkaar verzamelen van een groep.
Bouwen op vertrouwen. Bouwen met een visie.